sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Raparperichutney ja rommiraparperihillo

Raparperichutney
Raparperia pukkaa nyt hurjalla intensiteetillä. Löysin Hellapoliisin sivuilta raparperichutneyn ohjeen suurin piirtein keskellä yötä ja hetihän sitä piti alkaa kokeilla. Tämä oli siitä kiva ohje, ettei siinä käsketty lisäillä rusinoita. Ohjetta oli vain pakko jonkin verran soveltaa, sillä ruokakaappini sisältö ei täysin riittänyt ohjeen tarkkaan noudattamiseen. Tuli silti erittäin hyvää, voin suositella. Sopii intialaisten ruokien kanssa. Ja grillattujen liha- ja kasvisruokien. Ajattelin kyllä hankkia alkuperäisen ohjeen ainekset ja tehdä yhden satsin ihan ohjeen mukaan.

Raparperichutney Hellapoliisin mukaan, suluissa oma sovellus

400 g raparperia paloiteltuna (
eli 5-7 vartta)
1 iso sipuli silppuna (
minulla ei ollut edes sipulia joten laitoin kuivattuja sipulihiutaleita ison kourallisen)
1 rkl tuoretta inkivääriä (
arvatkaa oliko tuoretta? laitoin siis jauhetta)
2 dl muscovado-, tai fariinisokeria
(tässä kohti piti turvautua siirappiin, laitoin 1dl:n)
½ dl vadelmaviinietikkaa tai muuta viinietikkaa (
siis muuta eli valkoviinietikkaa)
1 valkosipulinkynsi
(huh, jotain sentään ohjeen mukaan)
1 tähtianis (
ei puhettakaan, en korvannut millään)
1 kanelitanko (
hmm..eikös jauhe aja saman asian)
pieni pala punaista chilipaprikaa
(lorautin Sweet Chili-kastiketta)
2 ½ dl hillo-marmeladisokeria
(JES, hillosokeria löytyi!)

Mittaa kaikki ainekset samaan aikaan kasariin ja anna kiehua hiljalleen noin kymmenen minuuttia.
Kuori pinnalle mahdollisesti muodostuva vaahto. Purkita kuumana. Laita jääkaappiin kiinteytymään. Vaikka kaapistani puuttui melkein kaikkea, chutney maistui hyvältä ja söimme sitä ensimmäisen kerran grillatun possun sisäfileen ja kasvisten kanssa.

Rommiraparperihillo

Raparperihillosta keskusteltiin kasvimaalla ja joku kertoi rommin sopivan raparperin kanssa hyvin. No sehän innosti. Ei kun kokeilemaan! Minulla oli 5 raparperin vartta. Paloittelin ne, laitoin kattilaan tilkan rommia, 1,5 dl hillosokeria ja 1dl siirappia. Keittelin hiljalleen kunnes raparperit vaikuttivat pehmeiltä. Lisäsin ennen purkittamista vielä lirauksen rommia (maistelin välillä ja lopetin kun tuntui sopivalta).  Maistui aika hyvältä, voisin kuvitella, että sopii täytteeksi kakkuun tai vaikka jäätelön kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Kuulostaapa maukkailta jutuilta!
    Pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Otan kiitollisena vastaan hyväksi kokeiltuja raparperiohjeita. Alkavat loppua vaikka niitä jonkun verran onkin.

    VastaaPoista