lauantai 18. toukokuuta 2013

Lipstikkakeitto

Tämä tupsu meni keittoon
Lipstikkakeitto on varma kevään merkki. Olen tehnyt keittoa hyvin yksinkertaisella ohjeella: 1 pakastepussi peruna-sipulisekoitusta, n. 1l vettä, 1-2 kasvisliemikuutiota, reilu kasa nuoria lipstikanlehtiä, puoli pakettia Koskenlaskijajuustoa. Nämä keitetään ja soseutetaan sauvasekoittimella. Ruisleipää kyytipojaksi ja nam. Muuten lipstikka on hyvä mauste liha- ja kalakeitoissa, mutta silloin paljon varovaisemmin käytettynä kuin tässä keitossa. Olen kuivannut lipstikkaa sitä tarkoitusta varten ja yhdestä puskasta riittää reilusti talven tarpeisiin. Joku kertoi myös tekevänsä tuorejuustoa, jonka maustaa lipstikalla, ainakin kuulostaa hyvältä.

Lipstikkaa voi kasvattaa siemenestäkin, mutta jos tiedät jollakin lipstikkapuskan, pyydä vain siirrännäinen niin pääset nopeammin sadonkorjuuseen. Lipstikka on monivuotinen eikä niin kovaa pakkastalvea olekaan, että se siitä närkästyisi. On mukava kun jostakin saa satoa jo aikaisin keväällä. Lannoittelen lipstikkaani (tai useita, olen jakanut juurakkoa muutamaan kertaan) kanankakalla ja kompostilla (silloin kun sitä on), takuuvarmasti kasvaa hyvin. Lehdet ovat pehmeitä ja maukkaita näin alkukesällä.
Tässä vaiheessa lipstikkapuska olisi helppo jakaa
Ruohosipulisilppua päälle ja ääntä kohti
P.S. Lisäsin tänään etusivulle lukijat-palkin. Olisihan tosi kiva tietää, keitä sivuni kiinnostavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti