sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Hämmästyttävä ruttojuuri

Lähetin ruttojuurikuvan myötä vihertävät terveiset ystävälleni fb:ssa ja sainkin huomata, etten tiedä ruttojuuresta mitään. Japanista Suomeen muuttanut Yumi kertoi: Tiedän tämä kasvi! Me syödään Japanissa, tätä vielä pienempänä tai aikuisena. Se on kevään kasvi! Syödään pikkukukan osaa, heti kun ne tulevat maasta ulos, yleensä friteerattuna niin kuin Tenpuraksi. Ja myöhemmin kun ne kasvavat, syödään varsia yleensä keitettynä soijakastikkeella. Molemmilla on aika omia makuja, mutta ne on hyviä.


Ruttojuuri näyttää toukokuun alussa tältä


Tiedebasaarin sivuilla ruttojuuresta kerrottiin seuraavaa:
Lounaisessa Suomessa paikoin varsin yleinen etelänruttojuuri on ikivanha lääkekasvi kuten nimestäkin voi päätellä. Kasvi on tosin jäänyt rohdoksena melkeinpä unohduksiin, kun rutto ei ole enää vuosisatoihin vaivannut eurooppalaisia ihmisiä. Mutta kyllä ruttojuurelle käyttöä löytyisi nykypäivänkin ihmisen olotilan parantajana.

Ruttojuuri on luotaantyöntävästä nimestään huolimatta täysin vaaraton kasvi, jossa ei ole myrkyllisiä aineosia. Mutta terveydelle edullisia, jopa sairauksia parantavia kemiallisia yhdisteitä lajista löytyy sitäkin enemmän. Rohdoslääkinnän parhaiten tuntema ominaisuus on ruttojuuren kyky poistaa kiputiloja.

Professori Toivo Rautavaaran Miten luonto parantaa -oppikirjan mukaan 80 prosenttia koehenkilöistä on saanut ruttojuuresta apua päänsärkyyn ja kuukautiskipuihin jo tunnin kuluessa rohdoksen nauttimisesta.
Ruttojuuren on todettu lievittävän vaikeimpiakin kiputiloja. Vertailuissa ruttojuuren kipuja lievittävä vaikutus on todettu yhtä hyväksi kuin morfiinilla, jota annetaan sairaaloissa mm. syöpäpotilaille. Eikä ruttojuuren teho rajoitu pelkästään kipujen lievittämiseen. Kokeissa kasvin on todettu hidastavan jo syntyneiden syöpäkasvainten kehittymistä ja estävän uusien etäispesäkkeiden syntymistä.

Kasvitieteellisenä erikoispiirteenä ruttojuuresta tunnetaan mieltymys mangaania sisältäviin kasvupaikkoihin. Ruttojuuri kerääkin varsinkin lehtiinsä paljon mangaania, mikä saattaa olla yksi selitys lajin rohdosominaisuuksiin.Useissa modernin lääketieteen menetelmin tehdyissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että mangaanin puutos edistää syöpäsairauksien kehittymistä. Lisäksi ruttojuuren maanalaisista osista tehdyn uutteen on todettu alentavan verenpainetta ja vähentävän veren vaarallista hyytymisominaisuutta.

Etelänruttojuuri on maassamme yllättävänkin yleinen kun ottaa huomioon sen tosiseikan, että kaikki meikäläiset yksilöt ovat hedekasveja. Naaraspuolisten ruttojuurien puuttumista korvaa lajin maanalaisten juurakoiden tehokas pituuskasvu, jonka ansiosta kasvipopulaatiot pysyvät hengissä ja leviävät
uusille alueille.

Metsätontun ruusutarhan sivuilta löyty kuva keskikesän ruttojuuresta, näyttääkö jo tutulta.

5 kommenttia:

  1. Kiitos vierailusta ruttojuureni äärellä!
    Tosin minusta tuo kuva ylhäällä ei ole sama kuin minulla, toinen ruttojuuri, vai olenko itse erehtynyt tässä etelän ruttojuuressa.

    Kukinnan aikana sinne on huikean vilkas liikenne metsästä muurahaispesiltä, suorastaan vaellus. Muurahaiset käyvät nauttimassa kukinnan mettä. Kun se juhla on ohi, leikkaan kukat pois, jotta lehdet saisivat kasvuvoimaa.

    Uutta tosin on tuo japanilaisten herkuttelu ruttojuuren kanssa. Mitähän lajia se heillä lienee. Luulen että minä en muurahaisilta ehtisikään herkun kimppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että olet erehtynyt. Ainakin näiden lehdet ovat myöhemmin kesällä aivan samanlaiset kuin sinulla. Yumi kertoi, että kukat syödään aivan nuppuina kun ovat vielä suojuslehtien peitossa. Kyllä tekisi mieli kokeilla vaikka hiukan ennakkoluuloja itsessäni tunnistan.

      Poista
    2. Tutkiskelin juttua. Huomasin, että minulla on etelelänruttojuuri ja sinulla varmaankin japaninruttojuuri, josta ystäväsikin puhuu vihanneksena. Pitänee ottaa kuva kukinnasta, kun muurahaiset siinä juhlivat.
      Tässä sivu japaninruttojuuresta:
      http://hiramenome.com/2012/04/japaninruttojuuri-koristekasvi-ja-keittiovihannes/

      Poista
  2. Kiitti sinulle Leila, tiedoista. En ole ikinä ennen tätä kevättä tiennyt ruttojuuresta muuta kuin että sellainen on olemassa. Nyt tiedän siitä paljon. Tosiaankin näyttää, että minun kuvassa on Japanin ruttojuuri. Linkki oli hyvä. Olen kyllä liittynyt lukijoihisi:) Ja suunnittelen jo kesäkahvittelureissua Raahen suuntaan.

    VastaaPoista
  3. Hei Leila,

    tuo etelänruttojuuri näyttää tutulta kumppanilta, eli siitä saa oivaa rohtoa kramppeihin. Pari vuotta sitten tein siitä uutosta, ja löytyy vielä hieman pullon pohjalta.

    Hauskaa muuten, miten nämä verkostot toimii!

    Lämpöisin Kuopion terveisin Hellevi

    VastaaPoista