maanantai 13. toukokuuta 2013

Nokkosia kuivuriin

Kasvikuivuri toimii! Ainakin nokkosille se tepsii hyvin, tosin nokkoset saattaisivat kuivua ilman kuivuriakin.
Nokkosaika on nyt!
Tohtori.fi- sivuilla on paljon tietoa nokkosen käytöstä lääkinnässä. "Vanhastaan nokkosta on käytetty moneen vaivaan sekä sisäisesti että ulkoisesti. Erikoisin käyttötapa lienee nokkospiiskaus tuoreilla nokkosenversoilla. Piiskauksella pyrittiin poistamaan haitallisia aineita ihon kautta. Nokkosta on käytetty lemmenjuomiin, hiustenhoitoon estämään kaljuuntumista, edistämään virtsaneritystä, parantamaan suolistovaivoja ja reumatismia. Nuoria nokkosversoja voidaan myös käyttää pinaatin tavoin salaatissa tai muissa ruoissa."

Eli jos ei muista kerätä nokkosia nyt kun ne ovat pieniä ja pehmeitä, myöhemmin voi harrastaa pitkillä versoilla nokkospiiskausta, se varmasti piristää.

Mutta siitä kuivurista. Olen haaveillut kuivurista jo jonkin aikaa, mutta  en ole sitä vielä hankkinut. Sopu-kuivuri on tuntunut kiinnostavimmalta vaihtoehdolta, mutta en ole sitä vielä tilannut kun en ole ihan varma, olisiko sille riittävästi käyttöä. Sitä pohtiessani ompelin Elfa-korisysteemilleni kankaisen hupun, kiristin yläpään kuminauhalla löysästi (niin, että päälle jää aukko) ja lykkäsin kuivattavat nokkoset korihyllyille ennen hupun päälle heittoa. Alimmaiseen koriin laitoin auton sisätilalämmittimen. Laitoin myös varmuuden vuoksi lämpömittarin yhteen koriin, jotta voisin seurata kuumeneeko systeemi liikaa, enhän sentään halua sytyttää tulipaloa tai paistaa kuivattavia kasveja. Lämpötila pysyi hyvin 35-40 asteessa ja nokkoset kuivuivat rapeiksi muutamassa tunnissa. Jos joku kokeilee vastaavaa systeemiä, en sitten ota mitään vastuuta, jos hommassa käy huonosti. Luulisin, että kannatta varmistaa, että kangas on palonkestävää eikä korihyllyistä irtoa mitää haitallisia aineita niiden lämmetessä. Ja pitäisikö varata sammutuspeite ja jauhesammutin sekä hätäkeskuksen numerolähistölle?
Versot pysyivät hyvin koreissa, joissa on tiheä verkko

Onhan tämä aika hassun näköinen

3 kommenttia:

 1. Nerokasta täytyy tuoda sinulle yrtit kuivumaan :)

  VastaaPoista
 2. Jep. Elfa-kuivatut yrtit! Muuten, huomasin, että IKEAlla on tosi halpa vastaava korisysteemi, Algot-nimellä.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen aina haaveillut kuivurista, aina se on jäänyt ostamatta. Minulla on kaksi verkkoritilää, joiden päällä jälkilämmössä saunassa olen yrittini kuivannut. Se on hyvä paikka kun siellä ei ole ikkunaa.

  Jospa sen joskus jostakin nappaan, sen kuivurin. Sieniäkin olisi helppoa siinä kuivata.

  VastaaPoista