torstai 23. toukokuuta 2013

Palsternakka on paras

Jos palsternakka on vielä kylvämättä niin kipin kapin siemeniä ostamaan ja ripottelemaan niitä kasvimaahan. Teimme viime syksynä kasvimaanaapureiden vinkistä palsternakkapenkin valmiiksi. Kyllä siellä jotain vihreää jo pilkottaa. Ideana syyskylvössä on käsittääkseni aikaistaa kasvun alkua. Mutta kyllä ne vielä ehtii keväälläkin. Mielestäni palsternakan kasvattaminen kannattaa, koska se on todella hyvänmakuinen ja monikäyttöinen juures, eikä sitä joka kaupasta saa tuoreena, korkeintaan muovikuoreen yksittäispakattuna. Aivan ihana ruoka on esimerkiksi gratinoidut palsternakat. Monet jättää yhden tai muutaman palsternakan maahan seuraavaksi kesäksi, jolloin ne kukkivat ja omia siemeniä onkin sitten enemmän kuin tarpeeksi.Vikipedia sanoo palsternakasta:  Palsternakkaa ei viljellä lämpimillä seuduilla, koska routa on tarpeellista maun kehittymiseksi. Mullan tulee olla hiekkaista ja savimaista, jotta juuret kasvavat suuriksi. Sopimattomassa mullassa ne jäävät lyhyiksi ja haaraisiksi. Palsternakan siemenet voidaan kylvää varhaiskeväällä, kun maa on sulanut kylliksi. Sadonkorjuu voidaan aloittaa myöhään syksyllä, heti ensimmäisten pakkasten jälkeen. Joka vuosi kannattaa käyttää uusia siemeniä, koska varastointi heikentää niiden kasvukykyä merkittävästi.

Palsternakassa on enemmän mineraaleja ja useampia vitamiineja kuin sen lähisukulaisessa porkkanassa; kuitenkin A-vitamiinin esiastetta β-karoteenia on porkkanassa moninkertaisesti enemmän. Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia, jopa 600 mg verran sataa grammaa kohden. Se sisältää myös runsaasti ravintokuitua. 100 grammaa palsternakkaa sisältää 230 kJ (55 kcal) energiaa. Joillekin kasvi aiheuttaa allergisen reaktion.

2 kommenttia:

  1. Palsternakan syyskylvö on perusteltua, koska siemen itävyys heikkenee nopeasti. Lisäksi syyskylvö myös mahdollistaa siemenelle pitkän ja tasaisen kosteuden keväällä. Palsternakan siemenhän itää todella hitaasti ja tarvitsee itääkseen tasaisen kosteuden. Suosittelen kylvämään siemenet hyvin kosteutta sitovaan multaan ja merkaamaan kylvörivin huolellisesti. Kaija
    Ps. jätä syksyllä yksi tai kaksi palsternakan mukalaa maahan tuottamaan siemeniä - riittää kavereillekin jaettavaksi ;-)

    VastaaPoista
  2. Luulin, että syksyllä kylvettyyn penkkiin ei ilmesty muuta kuin rikkaruohoja, mutta kyllä siellä on ihan tunnistettava palsternakkarivistö (ainakin viisi oli rivissä). Mutta kyllä ne rikkaruohotkin kasvavat, viikonloppuna pitäisi suorittaa ensimmäinen kitkentäoperaatio.

    VastaaPoista