tiistai 28. elokuuta 2012

Kasvimaakirjoja

Kasvimaan hoidosta on kirjoitettu ja kirjoitetaan jatkuvasti kirjoja ja oppaita. Teorian opiskelu ei varmaankaan ole turhaa, riittäähän vihannesmaan hoidossa todellakin opiskeltavaa. Kaikki kirjat eivät ole yhtä innostavia, ainakin minuun iskee masennus, jos heti alussa aletaan selvittää, kuinka valtavalla työllä maa pitää tyhjentää monivuotisista rikkakasveista ja kääntää lapionpiston (tai jopa kahden) syvyydeltä ja lisätä ties mitä taikakemikaaleja (maa-analyysin perusteella). Ammattilaiset kirjoittavat usein noin. Harrastelijat tietävät paremmin, mitä kautta innostus kasvaa toiminnaksi. Tänä vuonna on ilmestynyt Sonja Lumpeen puutarhakirja, se on varauksessa kirjastossa, nykyään tutustun sisältöön ennen ostamista.Tässä osa minun puutarhakirjastosta:

Hyödyllisiä kirjoja

 Lena Israelsson on toimittaja ja harrastajapuutarhuri, joka kirjoittaa vihannesten viljelystä innostavasti ja asiantuntevasti. Kirja on aivan muhkea tietopankki eikä siinä ole turhaa asiaa lainkaan. Palaan omaan kirjaani aina kun vastaan tulee ongelmia, yleensä niihin löytyy vastaus tästä kirjasta. Kirjassa on esitelty tavallisten vihannesten lisäksi myös hiukan harvinaisempien vihannesten viljelyä kuten vaikkapa mansikkakoiso, ananaskirsikka ja tomatillo. Jos pitäisi omistaa vain yksi keittiöpuutarhakirja, se olisi tämä.




Arno Kasvin ja Simo Laineen Arnon keittiökasvit esittelee tavallisten ja erikoisten vihannesten viljelyn sujumista Turun kasvitieteellisesen puutarhan kokemusten perusteella. Kokeilin kirjan perusteella jääpäivikkiä ruukussa ja kyllä siitä tuli ihan yhtä kaunista ja hyvää kuin kirjassa luvattiin. Kirjassa on myös monipuolinen maustevihannesten kasvatusosio. Myös kotipuutarhaan sopivien torjunta-aineiden kuten chilisumutteen, mäntysuopaliuoksen, minttuteen, raparperiveden ja ruokasoodasumutteen valmistusohjeet löytyvät sivuilta.

 Toiseksi paras kasvimaakirja on puutarhapäiväkirja. Tämän huomaa aina keväällä (kun ei ole merkinnyt muistiin, mitä kasvoi edellisenä kesänä missäkin, mitä lajiketta ja miten onnistui). Ei toki tarvitse olla valmis päiväkirja, ruutuvihko käy ihan hyvin. Yllättävän vähän asioita muistaa ilman muistiinpanoja...
Kotipuutarha-lehden Hyvän sadon hyötytarha on ilmestynyt vuonna 2000, en tiedä onko siitä otettu uusintapainoksia. Kirjassa on melko tiivistetysti käyty läpi tavallisimpien vihannesten, marjojen ja hedelmien viljely. Sopii perusasioita kaipaavalle koska ei jaarittele ylimääräistä. Kirjassa kurpitsa on kurpitsa, ei esim. sweet mama, öljykurpitsa tai hokkaidokurpitsa. Uusia ideoita kaipaava nappaa jonkin muun kirjan.
 Tämän kirjan ostin kirjoittajan perusteella. Kirja esittelee ideoita ja keinoja muuttaa pienikin tila/ruukku/parveke virkistäväksi puutarhaksi joko silmäniloksi tai tuottamaan syötävää. Kirjassa on paljon vinkkejä kaikenlaisille viljelijöille ja on tosi ajankohtainen, onhan esim. kasvusäkkiviljely kaupungeissa, jopa kerrostalojen katoilla tullut yllättäen suosituksi.
 Lena Israelssonin Grönsaksodling on tiivistetty ja runsaammin kuvitettu painos keittiöpuutarhakirjasta. Kirjassa on vuoden viljelykalenteri ja kätevä lista eri kasvisten kasvuvauhdista, koosta, viljelyvaatimuksista ja sadonkorjuusta. Mukava katsella hienojen kuvien ansiosta.
 Tämä on sellainen puutarhanhoidon perusteos, että varmaan pitää luokitella hyödylliseksi. Kirjaa lukiessa viljely alkaa tuntua työläältä ja melko tylsältä ja kaikki mahdolliset taudit ja rikkaruohot tuntuvat uhkaavan satoa. Kuitenkin kirjasta löytyy tosi paljon perustietoa vihannesten kasvuvaatimuksista, viljelykierrosta ja sadonkorjuusta. Kirjasta vähintään puolet käsittelee pihaa ja koristekasveja eli jos viljelee vain vihanneksia, tässä kirjassa on liikaa asiaa.
Kirjan julkaisuvuosi 1995 mutta on hyvin ajankohtainen edelleen. Kirjassa on erittäin perusteellinen perunanviljelyosio heti ensimmäisenä, luettelo myös eri perunalajikkeista, taudin- ja varastoinninkestävyydestä ja mausta. Vihannesten viljelyosiossa on myös kerrottu niiden lääkinnällisistä ominaisuuksista ja perimätiedosta. Esimerkiksi lemmenjuoma kyntelistä on yksi kirjan vanhoista resepteistä. Hyvin hyödyllinen kirja edelleen.
Tämä taitaa olla ensimmäinen puutarhakirjani, julkaisuvuosi 1989. Jos ei välitä värikkäistä suurista kuvista niin tämä kirja on silloin omiaan. Kotipuutarhurin pikkujättiläinen sisältää kaiken mahdollisen kukkien, pensaiden ja vihannesten viljelystä, uhkaavista vaaroista, sadonkorjuusta ja varastoinnista. Ei mikään ideakirja, viljely tehdään juuri sääntöjen mukaan ja rivit vedetään suoriksi langan avulla. Sopii säntillisille ihmisille.
Tämä on hauska pieni kirja Pelle Pelottoman puutarhakeksinnöistä, erityisesti kompostoinnista. Raimo ja Tuula Flink kertovat mökkinelmistaan ja todellisuudesta, pihan rakentamisesta, erilaista puutarhanhoitoa helpottavista keksinnöistä ja komposteista. Sopii ekomökkiläiselle.







Ideakirjoja



 Nämä kaikki kirjat voivat antaa ideoita pihan ja puutarhan laittamiseen. Varsinaisiksi tietopakkauksiksi näistä ei ole. Kirjoissa on kauniit kuvat, joista voi saada ajatuksia oman unelmapuutarhan suunnitteluun. Näitä lainaan pitkällä laina-ajalla.









































Kirjoja erityistilanteisiin

Nämä kirjat ovat hyödyllisiä, silloin kun juuri haluaa perehtyä juuri kirjan yhteen asiaan. Näillä ei ole minulle enää käyttöä, annan halukkaalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti