Pihalla

Kukkalava kesäkuun alussa
Tällä sivulla tekstit menevät aikajärjestyksessä niin, että vanhimmat ovat ensimmäisenä. Ajattelin, että se olisi loogista, mutta onhan se vähän typerääkin kun uusimpiin pitää rullata vanhat alta pois. Koittakaa kestää.

Itselläni on pieni rivitalopiha. Nyt kun sitä reunustaneet suuret koivut on kaadettu, pihallani kasvaneet varjon kasvit ovat näivettymässä. Minulla on nyt aurinkoinen piha. Olen kasvatellut kaikenlaisia monivuotisia kukkalaatikoissa ilman sen kummempaa suunnitelmaa. Vähän on kuitenkin alkanut mietityttää, josko pihasta saisikin ihan kivan. Se pysyy nyt puhtaampanakin, kun koivuista tippuva tavara on loppunut. Olen teoriassa kiinnostunut pihoista ja tykkään kierrellä toisten puutarhoissa, omani on aina vain aloittamista vaille valmis. Hohhoijaa, täytyy varmaan mennä lepäämään, niin isolta työltä se alkoi taas vaikuttaa.

Toisaalta kysehän on näkökulmasta; kun rajaan kuvan ulkopuolelle epämääräiset kasat ruukkuja, taimipurkkeja, multapusseja ja koiran kaivamia kuoppia, piha näyttää ihan siedettävältä.
Terassi

Terassi kukkalavan ulkopuolelta. Olga tutkii kuunliljaa.
Kevätpikkusydän on yksi lemppareistani


Kirsikkapuukin kasvaa altaassa

Piha kesäkuun lopulla

Sadetta on riittänyt ja se kyllä näkyy

Päivänliljat kukkivat tosi nuivasti, jotain muutakin väriä kuin vihreää saisi pihassa olla alkukesän kukkien lakastuttua
Tämä kuva otettiin 6.7. ja kuten kuvasta näkyy, kaikki kasvaa aivan kuritta ja villinä.  Vasemmassa reunassa olevat koristevadelmat etenkin yrittävät vallata koko pihan. Se ei käy päinsä, jotain on tehtävä!

Pihan takaosassa aidan vieressä on pieni villi "kivikkopuutarha". Se on Olga-heelerin valtakuntaa ja luultavasti yritykseni kasvattaa näitä kasvimaalta tuotuja belliksiä juuri siellä on tuhoon tuomittu.
Terassilla kasvaa rosmariini, timjami, organo, basilika ja korianteri. Terassin ulkopuolella  lisäksi salvia ja ruohosipuli.
Kasvattelen yrttejä ruukuissa terassilla tai pihalla. Kasvimaalta niitä ei muista tuoda tai ei viitsi lähteä hakemaan varta vasten yhtä rosmariininoksaa.

Heinäkuun lopussa anoppi tuli vierailulle ja tuskastui aurinkoon, joka esteettä paistaa terassille. Hän hankki meille auringonvarjon ja täytyy sanoa, että se lisäsi terassin nautittavuuden moninkertaiseksi.
Anoppi lukemassa uuden auringonvarjon (myös toimii sateenvarjona) alla
Auringonvarjon lisäksi huomasin, että myös pöytäliina on lahja anopilta

Auringonvarjo toisesta suunnasta, huomaa yksi kypsä kirsikka

6.8. 2012 Eilisillan ja tämän illan välissä hävisi kaikki (10) kirsikkaa lintujen suuhun. Ehdin maistaa yhden, ei ollut mitään makeaa laatua mutta kyllä sen kirsikaksi tunnisti. Etupihalle istutin tänä kesänä luumupuun ja siinäkin näkyy olevan pari hedelmää. Muuten se on melko kituvan näköinen. Pihani on nyt aivan huiskin haiskin: revin naapurin aitaa vasten kasvaneet tuoksuvadelmat ja tein niiden tilalle penkin, johon siirsin kasvatusaltaista nauhukset (altaissa oli niille hiukan liian matala multatila ja lisäksi ne olivat vime talvisen koivujen häviämisen jälkeen aivan suorassa auringonpaahteessa - siis olisivat olleet jos aurinko olisi paistanut). Altaisiin halusin väriä ja olen kasvatellut punapäivänkakkaran ja eri väristen harjaneilikoiden taimia siemenistä, viime viikonloppuna istutin pienet taimet altaisiin. Lisäksi tilasin jo innoissani erilaisia kukkasipuleita, vaikka tiedän, että tulee niitä kauppoihinkin.

22.9.2012 Kukkasipulit, jotka tilasin, eivät ole tulleet vieläkään! Ostin hätäpässäni helmililjan ja tulppaanien sipuleita niin, että ainakin muutama kukka nousisi keväällä maasta. Oli mielenkiintoista laittaa sipuleita maahan Olga-koiran kanssa, se ilmeisesti kuvitteli minun keksineen hauskan leikin pelkästään häntä varten ja yritti tietenkin innoissaan kaivaa sipulit ylös sitä mukaa kun niitä istutin. Heitin lelun aina niin kauas kuin jaksoin ja Olgan noutaessa sitä, ehdin laittaa pari sipulia mullan alle. Hikihän siinä touhussa tuli. Muuten ilmojen viiletessä into pihatöihin laantuu, nyt tekisi mieli vain istuskella sohvan nurkassa vilttiin kääriytyneenä, hyvä kirja kädessä ja kuuma juoma toisessa.

Kevät 2013

Piha on juuri sulanut ja vielä talven jäljiltä koskematon. Sipulikukat työntävät lehtiään. Laitoin isoihin altaisiin, joissa kasvaa älyttömästi maahumalaa, vaikka kuinka paljon kukkasipuleita eikä näy merkkiäkään, että aikoisivat herätä henkiin. Mitähän lie tapahtunut. Niissä altaissa, joissa maahumalaa ei ole päästetty rellestämään, näyttää ihan toisenlaiselta.
Olga nauttii auringon lämmöstä6.5. valkovuokko kukkii pihassa

15.5. söpöläiset
19.5.2013
Piha vihertää niinkuin tähän aikaan kuuluukin. Kaikki kasvit ovat selvinneet hyvin talvesta, kukkivia kasveja on valkovuokot, narsissit, vuorenkilvet, osa tulppaaneista. Viime kesänä istuttamani koristeomenapuu työntää virkeänä pikku lehtiä, toivottavasti saan nauttia myös kukinnasta.
Olga ihmettelee nopeasti vihertyvää pihaa (tai jotain muuta)

Kasvimaalta tuodut bellikset ruukuissa

Vuorenkilvet kasvavat todella vaatimattomissa olosuhteissa
22.5. Tulppaanit kukassa
23.5. Tulppaanikausi jatkuu26.5.2013
Äidin kullannuput

Maahumala on valloittanut kasvialtaat
30.5.2013 Pihapiknik
Kevään tähän saakka lämpimin päivä, raparperipiirakkaa kahvileipänä
6.6.2013 Pihansisustusta
Koska on ollut niin ällistyttävän lämmintä ja kuivaa, siirsin terassikalusteet ulos varjon alle. Se näytti ihan mukavalta vaihteeksi. Pihalle kaipaisin tämän ajankohdan kukkijoita, mitähän ne mahtaisivat olla.
Puuttuu vain kahvi ja täytekakku

Varjo on ollut tänä kesänä todellla tarpeen

Terassille jäi korisohva viileämpiä päiviä varten
Päivänliljat
 19.6.2013 Piha alkaa taas villiintyä. Kukkijoita on oikeastaan vain päivänliljat, muut kasvattavat lehtiään ja varsiaan. Harjaneilikka yrittää aukoa nuppuja, mutta ei ole vielä onnistunut.
Olga, kitkisiköhän nyt niitä rikkaruohoja?
2014

1.6.2014 Vihdoinkin melkein siivottiin piha. Kaikenlaista kamaa sitä tuleekin kerättyä paikkoihin, joita ei ikkunasta näe. Puualtaaseen istuttamani kirsikkapuu on kasvanut hetkessä valtavaksi ja laatikko alkoi hajota juuriston paineesta. Ajatuksena oli kaivaa uusi iso kuoppa puulle laatikon viereen, purkaa laatikko ja heilauttaa kirsikkapuu kuoppaan. Toiveajattelua. Vaikka olin laittanut juurimaton laatikkoon, kirsikka oli kasvattanut tosi vankat juuret Kiinaan saakka eikä suostunut inahtamaankaan sijoiltaan. Laatikko oli jo purettu eikä sitä takaisinkaan saanut, joten kirsikka tönöttää  nyt melko typerän kumpareen päällä. Yritin naamioida kumpua erilaisilla kasveilla. En laita edes kuvaa kun lopputulos ei vielä oikein tyydytä. Sen sijaan sain laitettua muutaman kesäkukan ruukkuun, vihdoinkin.
Kukat eivät oikeasti näytä ihan näin aneemisilta

Takapihan istutukset
Näkymä  sisareni olohuoneen ovelta pihallepäin

Lissun puutarha

Sisarellani Liisalla on suuri ja ihana piha, niin hyvin hoidettu, että olen kateellinen. Hänellä on kasvimaa kasvulaatikoissa, mansikkamaa entisessä hiekkalaatikossa. Kasvimaa muuttuu joka kesä ja siksipä kuvaan sitä aina hänen luonaan käydessäni. Tämä piha sijaitsee siellä etelässä, Riihimäellä.
Lissun mansikkamaa

Kasvimaa(t)

Elokuun lopulla Lissun puutarhassa näytti tältä:


2013 Kuvia Lissun puutarhasta 

Lissun kirjoitti: Kivikkopuutarha oli viime viikonlopun urakka ja olikin aikamoinen, vaikkei sitä lopputuloksesta ehkä arvaisikaan. Multaakin siihen upposi kahdeksan säkkiä ja soraa monta kotsullista. Raparperinlhedet löysivät vihdoin oman paikkansa. Jatkan polkua niillä nurmikolle niin että kivikko yhdistyy paremmin ympäristöön. Heinätuppaat on vielä aika pieniä, mutta kasvavat kyllä. Laitan kivikon laitaan korkeampaa heinää, kunhan saan kaivettua sille paikan.

Betonista tehdyt askelkivet raparperinlehtimuotilla


Kärhö kukkii aika ihanasti. Kaksi muuta kärhöä kuivettui hyvän alun jälkeen, mutta toinen tekee jo uutta vartta. Terassin takareunalla on nyt uusi kukkalava, jossa humala kiipeilee (nousuhumala?) ja valloittaa alaa. Keskellä zinnioita, jotka varmaan kohta kukkivat, vaikken ohjeen vastaisesti esikasvattanut niitä sisällä. Kyllä kelpaa istuskella terassilla valkkarilasin kanssa.

Jakokärhö

Lumipalloheisi

Yläterassi

Pionit

Ruusut

Jättilaukka2014

Vierailin sisareni luona toukokuun lopulla. Viikonloppu oli kylmä ja sateinen, mutta puutarha toki oli jo hyvässä kasvuvauhdissa. Nautiskelimme uudesta lasiterassista.
Lumipalloheisi melkein kukassa

Lissun takapuoli- ja vihannesmaa

Unikotkin melkein kukassa

Uusi lasiterassi

Sammakot terhakoina

Lasiterassi sisäpuolelta

Tällaisen pelargonian minäkin haluan

Niiin herttaista

Lean puutarha

Lean kukat


Lammelle laskevalla jyrkällä rinteellä viihtyvät lemmikit ja vuorenkilvet
Lean minikasvihuoneessa kasvaa yrttejä ja tomaatti

Ruukkukukkia Lean terassilla
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti