torstai 25. heinäkuuta 2013

Kuivattu kesäkurpitsa

Kesäkurpitsakauden puhjettua täyteen vauhtiin pitää alkaa pohtia sen säilömistä. Olen kyllä pakastanut kesäkurpitsaa, mutta ne on tullut melko huonosti käytettyä. Valmiina ruokinakin olen pakastanut ja ainakin keitot ovat säilyneet hyvän makuisina. Nyt minua innostaa kuivaaminen, koska kuivattuja tuotteita on niin helppo käyttää (jos vain on kaappitilaa säilyttää). En löytänyt kunnollista kuivausohjetta, mutta ainakin tällä tavalla ne kuivuivat ihan hyvin: viipaloin pienet kesäkurpitsat (isoista pitäisi varmaan ottaa siemenet ja vetinen keskusta pois) ohuiksi viipaleiksi pellille, ripottelin hiukan suolaa (ajattelin, että se irrottaisi ylimääräistä nestettä nopeammin) ja pidin 100-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Osan jo vähän nahistuneista viipaleista siirsin kuivuriini ja osan jätin uuniin 50 asteeseen. Molemmissa kuivuivat muutamassa tunnissa kuiviksi. Tämä on minun versioni, jos joku tietää "virallisemman" kuivattelutavan, mielelläni kuulen siitä.
Kaksi kesäkurpitsaa sopii kuivattuna todella pieneen tilaan
31.7. Täytyy lisätä, että nyt kun olen kuivannut jo varmaan 10 kesäkurpitsaa, parhaimman makuisia on tullut niistä, joiden päälle ripottelin hiukan suolaa ja oreganoa. Saavat kuivua rapsakoiksi. Chilikasvattaja antoi vinkin, että kosteuden estämiseksi säilytyspurkkiin voi pudottaa muutaman kuivan riisin jyvän.

6 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos vinkistä! Kesäkurpitsasato alkaa meilläkin kypsyä ja kuivatusta en ollut tullut tähän mennessä ajatelleeksi. Olen iloinen, että kerrot palstanne kuulumisista, olen saanut sieltä paljon vinkkejä itselleni.

  VastaaPoista
 2. Kiva, että blogista on ollut jollekin hyötyä. Opetteluahan tämä homma on meikäläiselläkin, mieluista sellaista. En minäkään ole aikaisemmin kuivannut kesäkurpitsaa ja sain ajatuksen oikeastaan Pirkka-risottoseoksesta, jossa on riisin joukossa kuivattua kesäkurpitsaa, paprikaa ja sipulia (ja on muuten aika paljon kalliimpaa kuin pelkkä risottoriisi). Miksipä ei voisi tehdä samanlaisia seoksia itsekin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tosiaan ideasta, olemme nähneet kuivattuja kesäkurpitsoja Italiassa, mutta emme ole kokeilleet. Ilmeisesti kannattaa!

  VastaaPoista
 4. Kaikkeahan kannattaa kokeilla. Kokeilin myös ruoanvalmistusta kuivatusta saadakseni selville, kannattaako varastoja täyttää tällä tavaralla. Ja huomasin, että kuivatut viipaleet kannattaa liottaa ennen ruoaksi valmistusta ellei keittelyaika ole erityisen pitkä kuten risotossa.

  VastaaPoista
 5. I love my dehydrator, I have a cupboard full of peppers, zucchini, tomatoes, eggplant, onions, fruit, fruit leathers of all kinds.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Take a photo! Beth, what kind of dehydrator you have?

   Poista