lauantai 25. toukokuuta 2013

Kohopenkkinä avaimenreikäpenkki

Keyhole bed. Törmäsin tällaiseen käsitteeseen selaillessani eri kohopenkkivaihtoehtoja. Tosi mielenkiintoinen. Kohopenkit kiinnostavat siksi, että siinä maan kääntäminen lapiolla on minimoitu ja sehän sopii minulle. Penkki kootaan joko suoraan maahan tai käytetään vaikkapa laudasta/ kivistä/ tiilistä rakennettua kehikkoa. Kaikki kasvimaan orgaaninen aines käytetään penkin rakentamiseen eikä vaivalloista (ainakin jos tekee ohjeiden mukaan) kompostointia tarvitse välillä lainkaan, kompostoituminen tapahtuu kohopenkissä. Olemme tehneet mielikuvituksettomia suoria penkkejä monta vuotta, mutta nyt tämä avaimenreikäpenkki alkoi kiinnostaa. En loppujen lopuksi tiedä, onko siinä muuta hienoa, kuin tuo muoto, mutta kokeilla täytyy!
keyhole vegetable gardens
Avaimenreikäpenkki on kotoisin kuumilta ja kuivilta seuduilta
Image
Avaimenreikäpenkin ei tarvitse olla aivan pyöreä
Juuri valmistunut avaimenreikäpenkki
Oma versioni avaimenreikäpenkistä ei sitten kuitenkaan ollut pyöreä, vaan suorakaiteen muotoinen. Laitoin keskelle aitaverkosta pyöräytetyn kehikon, johon keräsin kompostoitavaa jätettä, kanankakkaa ja vähän multaa, mitkä sitten kastelin kunnolla, raparperin lehdet päällimmäiseksi haihtumista estämään. Penkistä tuli tuollainen loiva harju, johon istutin jo muutaman palmukaalin taimen (niitä kun on riesaksi asti). Siihen voisi laittaa lisäksi pari kesäkurpitsaa, samettikukkaa, salaattia ja pensaspapua. Katsotaan, miten kehittyy.

Keyhole Garden Cross-section A-A
Kaavakuva sivultaKeyhole Garden plan view
Avaimenreikäpenkki päältä

4 kommenttia:

  1. Niin, en tiedä miksi se minustakin tuntui niin kiinnostavalta. Mutta toisaalta on kyllä järkevää ottaa kompostoitavat jätteet heti hyötykäyttöön. Sitäpaitsi nuo penkit, joissa jo kasvaa jotain, ovat tosi kivan näköisiä. Huomaatko, että minun kasvimaani on sitä samaa sementtimurskaa kuin sinullakin :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin sanon aina hitaasti: mieeleenkiiintoiistaa kun en tiedä mitä oikein sanoisin. Mutta odottakaapas vain, kohta saatte kurkistaa mitä sieltä avaimenreiästä oikein näkyy.

    VastaaPoista