keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Ostin sitten stevian

Stevian kasvatus siemenestä meni täysin pieleen, yksikään siemen ei itänyt. Iltasanomissa stevian kasvatuksesta kerrottiin seuraavaa:

"Kasvia voi viljellä siemenestä tai istuttamalla valmiin taimen. Taimikasvatus aloitetaan jo helmi-maaliskuussa. Siemeniä ei peitetä vaan ne painellaan kevyesti kostutetun kylvömullan pinnalle. Itämisaika on 10-30 vuorokautta riippuen lämpötilasta. Ihanteellinen lämpö kylvöksille on noin 25 astetta.

Esikasvatettu taimi on hyvä pitää sisällä, kunnes hallanvaara on ohi. Sitten taimen voi istuttaa ulos ravinteikkaaseen multaan joko yrttipenkkiin tai ruukkuun. Suomessa yksivuotinen stevia viihtyy erittäin hyvin lämpimässä kasvilaatikossa, ja kesän päätteeksi pikku taimesta on kasvanut tuuhea monihaarainen kasvi..
Taimi maksoi 3,90€

Kasvista käytetään sen lehtiä joko "raakana" murskattuna tai kuivattuna. Jo yksi murskattu lehti makeuttaa mehukannullisen. "

Wikipedia tietää, että stevia on 300 kertaa makeampi kuin sokeri, siinä ei ole kaloreita, ja se sopii myös diabeetikolle. Kasvi on löydetty Paraguayn itäosista 1800-luvun lopulla, jossa alkuperäiskansat käyttivät sitä makeutukseen.

Lisätietoa steviasta ja sen käytöstä stevia-sivuilla.
P.S. Lisäsin stevianlehtiä pieneksi pilkottuna raparperihilloon. Kyllä ne makua antavat, tosin lisäsin myös sokeria varmuuden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti