tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kurkkusäilykkeitä

Pakkohan niistä eilisistä kurkuista oli jotain alkaa väsätä kun ei kaikkea jaksanut syödäkään. Teresa Välimäen uudessa kirjassa "Purkissa" oli sekä viipalekurkkujen että kurkkurelishin ohje. Hyvin perinteiset ohjeet etikkaliemineen ja tilli-mustaherukanlehtimausteineen, kopsaan ne tuonne "Keittiössä"-sivulle. Kolmestakymmenestä kurkusta tulee muuten aika paljon, purkitkin loppui kesken ja piti hälyyttää naapuri apuun. Sain purkkeja ja työnnettyä osan relishistä hänelle. Muuta säilöntäpuuhaa oli vadelmien pakastaminen ja hilloksi keittely sekä basilikan pakastaminen öljyn kanssa jääpalarasiassa (en ole ennen tehnyt). Vadelmakausi ei vielä osoita loppumisen merkkejä vaikka salaa jo sitä toivonkin. Huolestuttaa tämä säilömisjuttu, kurpitsakausi ei ole kunnolla alkanut ja joka purkki käytetty. Loppuu tila kesken. Onhan pakastin, mutta siinä ei mun mielestä ole samanlaista hohtoa kuin purkkien täyttämisessä ja ihanissa purkkirivistöissä.
Maurin makeaa on tänä vuonna tullut yllin kyllin

Minkähänlaista satoa kurpitsa suunnittelee

6 kommenttia:

 1. On sinulla melkoiset herkut ensi talvena:) Minun piti hankkia toinen pakastin, kun loppuu tila kesken vaikka säilön vain marjoja.

  VastaaPoista
 2. no kuule, sama on minulla ollut mielessä. Omistan arkkupakastimen, jossa on syksyllä vielä jonkinlainen järjestys, kunnes täyttyy lopulta ääriään myöten. Talven mittaan järjestys häviää ja nyt kun pitäisi uutta satoa säilöä, löytyykin viime kesän tillirasiat ja kesäkurpitsat. Mutta nämä suomalaiset marjathan on superruokaa, kyllä niitä kannattaa pakastaa ja varsinkin syödä.

  VastaaPoista
 3. Aloitteleva palstalainen kyselee montako vadelman taimea kannattaa laittaa kasvamaan? Meillä on aarin palsta, jossa nyt pari herukkapensasta ja tarkoituksena laittaa ensi keväänä perunaa, porkkanaa, sipulia, mansikkaa ym.. Mietittiin olisiko kaksi-kolme ok? Js ennen syksyä laittaisi vadelmat vielä maahan.
  Kiitos mielenkiintoisesta blogista!
  Henna

  VastaaPoista
 4. Hui, olenkohan oikein ollenkaan asiantuntija tässä jutussa. Kiitos kuitenkin luottamuksesta. Kun laitoin silloin monta vuotta sitten vadelmantaimet, niitä oli 20. Ihan liikaa, koska valtasivat koko palstan hetkessä. Vadelma nimittäin leviää tosi rivakasti, mieti tarkkaan, minne istutat. Arvelisin, että jos hankit 5 tainta ja istutat ne sopivan harvaan ja annat levitä vain samaan linjaan, sinulla on kohta kiva vadelmarivi. Vadelma tekee marjoja toisen vuoden versioihin, eli voit saada maistiaisia jo ensi kesänä jos istutat taimet syksyllä. Palstanaapurini Katri on saanut vadelmansa pysymään aisoissa palstan pohjoisreunalla kattamalla niiden alustat oljilla, kaisloilla ym. katteella, siinä ne antavat myös suojaa palstan mjuille kasveille. Meilläkin ne kasvavat palstan pohjoisreunalla, mutta kovaa vauhtia naapuripalstoille matkalla...

  VastaaPoista
 5. Iso kiitos vastauksesta!:) Täytyy pohtia nyt sitten paikkaa vadelmille tarkkaan. Että saadaan muitakin herkkuja kasvamaan. :)
  Henna

  VastaaPoista
 6. Näin on. Vaikka tuntuu aluksi tyhjää plänttiä katsoessa, että tännehän sopii vaikka mitä, niin vain tila tahtoo loppua kesken kun innostuu aina uusiin kokeiluihin. Onnea viljelyksille, kerrohan joskus kuulumisia.

  VastaaPoista