sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Tilannekatsaus terassiviljelyksiin

 
Kasvattelen basilikaa ruukuissa, sillä minulla on huonoja kokemuksia basilikan kasvimaaviljelyksestä. Kasvimaalla basilika maistuu monelle muullekin kuin minulle pitsireikäisistä lehdistä päätellen. Ruukuissa ne viihtyvät ihan hyvin. Jotkut ovat saaneet basilikan talvehtimaankin ja siitä on monivuotisena tullut melkein pieni pensas. Minä en kuulu tähän kastiin vaan aloitan basilikan kasvatuksen siemenistä keväällä. Tänä vuonna kokeilin kolmea eri nimistä lajia, lopputulos on maun puolesta ihan samanlainen.
Basilikalajini, ruukussa olevan basilikan takana kuollut stevia
Kuvassa vasemmalla ylhäällä on basilika, jolle oli annettu lakoninen nimi "Large leaved". Ja isojahan lehdet todella ovat. Voisikohan niihin peräti kääriä jotain. En ole varma, kuuluuko lehtien olla tuollaisia kurttuisia, mutta sellaisia se työntää. Laitoin tämän basilikan siemenet multaan 24.4. eli pari kuukautta menee kun voi alkaa reilusti syömään. Ihan oikealla ruukussa on basilika "Ocinum basilicum", joka lähti tosi hyvin kasvuun kun kylvin sen 28.4. ja näytti alkuun, että se on ihan ylivoimainen muihin verrattuna. Nyt ovat erot tasoittuneet. Pitkässä laatikossa kasvaa "Gecofure", jonka kylvin 3.5. Se näytti alkuun lähtevän tosi nihkeästi kasvamaan, mutta nyt on päässyt samaan vauhtiin kuin muutkin. Peston valmistus alkaa!

Huomasin samettikukan hyödyllisen vaikutuksen tuholaiseen palmukaalissa. Yhden taimen laitoin ruukkuun, jossa oli myös samettikukan taimia, pari yksinään ilman seuralaisia. Ero on huomattava. Kasvimaallakin samettikukan vieressä kasvaneet ovat lähes reiättömiä
Yksinäisenä kasvava palmukaali, kelvannut hyvin ötököille

Samettikukan kaverina kasvava palmukaali siloisine lehtineen
 Tesassi tuottaa persiljasatoa kaiken aikaa. Tilli on hyvin heiveröistä, en ole saanut sitä ennenkään kovin hyvin kasvamaan ruukussa. Pinaatti hurautti pitkän varren ja kukkii nyt unohtaen lehtien valmistuksen. Pari papuakin laitoin ruukkuun ja sieltähän kohta saadaan korjata satoa.
Pinaatti Freddy yli-ikäisenä

Jos oikein tarkasti katsoo, voi nähdä muutaman pavun

3 kommenttia:

 1. Herkkuja luvassa! Samettikukalla on ihmeellinen taikavoima vai taikahaju...minulla on sitö tomaattien välissä. Tomaattini kasvavat terassilla laatikossa.

  VastaaPoista
 2. En oikein uskonut samettikukkaan ennen, enkä tykännyt siitä muutenkaan, mutta arvostukseni samettikukkaa kohtaan on noussut ja nykyään jopa tykkään siitä. Sitä on lisäksi helppo kasvattaa siemenistä (joita on hyvin helppo kerätä omista kukista. Nyt on tannut olla hyvä kesä tomaatinkasvattajalle, joko olet saanut maistella omia tomaatteja?

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa Puutarhabloggaajien tapaamiseen
  19.7.2013 klo 12 alkaen
  Paikka: Oulujoen Taimisto (Rova, 27km Oulusta)
  Osoite: Taimikuja 10, 91510 Rova
  puh: 08 533 3799 (jos et löydä heti perille)
  Ohjelma: Tapaaminen, kahvittelun ja teen merkeissä (nyyttäri periaatteella, tuon paikalle kahvia/teetä termoksessa, piirakkaa ja kertakäyttöastioita, voit tuoda halutessasi kylmää juotavaa, keksejä tms.). Kiertelyä ruusutarhassa.
  Opastettu kierros ja esittely, sään ja tilanteen mukaan, alkaen noin klo 12.30 tai klo 13.
  Taimi ostoksista -10%.

  Tervetuloa, olisi mukava tavata siellä! Kutsua saa mielellään myös laittaa eteenpäin!

  VastaaPoista